[...] przynoszą najwięcej korzyści i są najbardziej efektywne w każdym programie odżywiania sportowego, są aminokwasy. Chociaż znane są od dawna , wielu ludzi nadal nie wie jak i kiedy należy ich używać. Aminokwasy mają pewne specyficzne zastosowanie w odżywianiu sportowym i na potrzeby kulturystyki i fitness. Na początek należy przypomnieć, że [...]
[...] organizmu opisuje jego szczególny stan zwany "oszczędzaniem glukozy"., polegający na preferencyjnym zużywaniu tłuszczów. Dzieje się tak zawsze po kilku dniach głodzenia, kiedy prawie całe potrzeby energetyczne pokrywane są z rezerw tłuszczu, a także w rytmie dobowym, w czasie dłuższych przerw między posiłkami, kiedy rezerwy glikogenu spadają [...]
[...] obniżyć procent tłuszczu w ciele. Zdrowe źródła tłuszczu to : masło orzechowe, masło migdałowe, oliwa z oliwek, olej lniany, awokado. Nasze ciało traci potas zawsze wtedy, kiedy się pocimy. Po bardzo wyczerpującym treningu powinniśmy zjeść banana, który jest bogaty w ten pierwiastek. Jeszcze więcej potasu zawierają brokuły. Prowadzący siedzący [...]
[...] i mięśniach oraz wzmożenie spalania glukozy. Co najważniejsze, przy nadwyżce kalorii bardzo sprzyja odkładaniu tłuszczu. Więc ktoś może zapytać "Jak można tracić tłuszcz kiedy organizm jest trybie magazynowania?". W gruncie rzeczy jest to trudne i idealne wydaje się obniżenie spożywania wegolowodanów. Organizm zdaje sobie sprawę, że nie ma [...]
KONIECZNIE WYELIMINOWAĆ: Tluszcze nasycone: maslo, tluste czerwone mięso, pelnotluste produkty mleczne oraz trans-tluszcze (tluszcze produkowane przez czlowieka, potrafią calkowicie rozregulować przemianę materii). Lista produktów zawierających tluszcze typu trans: - fast food, chińszczyzna (nawet ryba i kurczak - tam wszystko smaży się na gorącym [...]
co prawda osobiscie mam teraz troche inne zapatrzenie na diete ale kiedys skrobnalem kilka slow wiec wrzuce, przyda sie poczatkujacym i milo sie czyta moge gdzie-nie-gdzie fantazjowac wiec nie bierzcie sobie wszystkiego tego co jest tam napisane do siebie --------------- Jak sie okazuje dieta jest najważniejszym elementem całej tej układanki. [...]
[...] ziaren rzadkiej sycącej polewki. Gdy pojawiły się pierwsze kamienne rozcieracze, a potem coraz bardziej ulepszane żarna, można już było polewki zagęszczać mąką. Nie wiadomo kiedy człowiek spostrzegł, że zostawiona w garnku zagęszczona polewka po jakimś czasie wydyma się, zmienia zapach i konsystencję. Tak wynaleziono tzw. zakwas, czyli zaczyn, [...]
[...] iż kreska przesunęła sie o pare kresek w lewo.Co gorsza, wiele z nich chce widzieć wyniki, i schudnąć jak najszybciej tylko można.Szukając odpowiedniego sposobu mało kiedy kontaktują sie z dietetykiem.Bo i po co skoro w najnowszym numerze pisma X zaraz po ploteczkach ze świata, pomiedzy modą a artykule o tym, jak to mąż zdradził żóne z [...]
[...] powietrzu spacerujac, grajac na boisku . Rzadko przysiadam gdzies w cieniu a malego puszczam w samopas. Zatem rano duzo ruchu ale na niskich obrotach. Zwalniam po poludniu kiedy maly idzie spac - wowczas mam czas na przygotowanie najwazniejszego posilku w ciagu dnia - mojego obiadku , i doladowuje sie na nastepne godziny. Z reguly prace koncze [...]
[...] i weglowodanow magazynowane sa pod postacia glikogenu (ten tluszczyk pod skora to wlasnie glikogen). Glikogen zuzywany jest w najwiekszym stopniu w wysilakch beztlenowych, kiedy powstaja duze ilosci kwasu mlekowego. Energia uwalniana w procesie glikolizy w warunkach beztlenowych to 2ATP(odbudowane NADPH2+ zostaje ponownie wlaczany jest do [...]
[...] miękki. - brązowy ryż należy gotować około 30 min, lub do momentu aż będzie lekko chrupiący - unikajmy spożywania nadmiernych ilości węglowodanów (ziemniaki, ryż, makaron) kiedy mamy dni wyłączone z treningu. Produkty węglowodanowe spożywane zależnie od treningu Intensywność treningu Źródło węglowodanów 1 Zielone warzywa (fasola, brokuły, [...]
Suplementacja preparatami węglowodanowo-białkowymi, jako element wspomagania treningu ukierunkowanego na rozwój masy mięśniowej. Czyli kto i kiedy powinien stosować masówki. Na początek może przedstawię czym są odżywki. Kiedyś uważano że są to „półsterydy” ale na szczęście zmieniło się to i tak w ogóle nie jest, bo odzywki sportowe to [...]
[...] dwóch rodzajów włókien: wolno- i szybko kurczliwych. Wolno-kurczliwe pracują głównie wtedy, gdy potrzebujesz raczej wytrzymałości niż siły. Szybkokurczliwe wchodzą do akcji, kiedy musisz pokonać opór większy niż ¼ tego, co w ogóle jesteś w stanie unieść. Nie daj się też zmylić nazwą- to nie szybkość ruchu decyduje o tym, które włókna [...]
Cześć! Chciałabym wreszcie zabrać się za poważniejsze treningi na siłowni i zadbać o swoje zdrowie. Z góry przepraszam za tak długi wywód, ale chciałam podejść do wszystkiego dokładnie i dobrze wytłumaczyć moje cele :-) Więcej o mnie w ankiecie: ANKIETA ****DANE PODSTAWOWE**** NICK: marcik_98 WIEK: 21 lat NIEPRZERWANY STAŻ TRENINGOWY: Ćwiczę w [...]
[...] naszemu organizmowi odpowiednią ilość kalorii w postaci węglowodanów i tłuszczów to zapotrzebowanie na białko w rzeczywistości będzie niewielkie, szczególnie w sytuacji kiedy to spożyte białko będzie charakteryzowało się wysoką wartością biologiczną (skład aminokwasów egzogennych). Jednakże zastanówmy się czy minimalne zapotrzebowanie jest [...]
Napewno każdy z was spotkał sie z czymś takim jak np ''Duze ramiona w 30 dni'' czy też '' 3 cm w 30 dni '' bądz z podobnymi rzeczami lecz niezawsze to działa. Ja natomiast pokaże wam plan treningowym ktury naprawde dziala i ma na celu rozrost mięśni ramion . Teraz pokaże wam plan ktury mój kolega zrobił w calosći i naprawde efekty są duze [...]
[...] ubichinon, jest więc rezydentem mitochondriów, gdzie odbywają się przemiany energetyczne. Pod warunkiem, że mamy go w wystarczającej ilości. Organizm sam go wytwarza, ale kiedy jest w stresie, produkcja ubichinonu słabnie. Zmniejsza się też wraz z upływem lat. Niedobory mogę wystąpić już po 35. roku życia. Koenzym Q10 podnosi witalność, [...]
[...] warzywkami. To samo z daniami slonymi, tyle ze dodaje je juz na talerzu i wszystko mieszam, dzieki temu wychdzi calkiem spora poracja. Robilem tez tak ze podczas gotowania, kiedy jedzenie jeszcze bylo nie gotowe, podjadalem sobie to co kroilem, dzieki temu kiedy zasiadalem do jedzenia nie bylem juz tak glodny jak na poczatku. Nastepnym problemem [...]
[...] kalorii, zawartych w cukrach prostych. 3. JEDZ CZĘSTO NIEWIELKIE POSIŁKI. Przeżuwanie, połykanie i trawienie pożywienia wymaga zużycia energii. A więc za każdym razem, kiedy jesz, twój metabolizm wzrasta. Im częściej będziesz jeść, tym lepiej będziesz przyswajać składniki odżywcze i tym bardziej będziesz stymulować swój metabolizm. Zalecane [...]
[...] Clomid nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Testosteron niestety powoduje podniesienie poziomu cholesterolu we krwi. Dlatego proponuję nisko-cholesterolową dietę. Może kiedyś słyszałeś o atakach serca, spowodowanych braniem testosteronu. To właśnie z powodu złego jedzenia, które było przyczyną podwyższenia poziomu cholesterolu. Pamiętaj o [...]